Maj doma dostatočné zásoby jedla, ktoré máš rád a ťažko sa ním preješ. Čím menej spracované jedlo je, tým Ťa viac zasýti.
Sladkosti, čipsy, sladké vody. Nemaj to zbytočne doma. Keď na Teba príde žravka, bude Ťa to len dráždiť a ľahko môžeš podľahnúť.
Nie sú najdôležitejšie jedlo dňa a prežiješ aj bez nich. Navyše si ušetríš kalórie a jednoduchšie sa za celý deň dostaneš do deficitu.
Celkovo sa snaž zvýšiť príjem tekutín. Taktiež pomôže vypiť pohár vody pred jedlom, zješ tak menej.
Drobné ovocie má minimum kalórií a maximum chuti. Taktiež sa snaž jesť s každým (vhodným) jedlom porciu zeleniny
Jedlo v reštike má vyššiu, niekedy možno 2-násobnú kalorickú hodnotu ako keď si ho spravíš doma.
Máš naozaj prehľad o tom, koľko ješ? Alebo si len myslíš? Väčšinou je kalorický príjem podhodnotený a výdaj nadhodnotený. Skús (aspoň na chvíľu) MyFitnessPal / KalorickéTabuľky
Ak máš chuť na sladké, daj si. S mierou. 10-20% z celkových kalórií je úplne v pohode. Ak si OK s 0%, tak fajn. Ale netlač do toho, nechoď do extrémov, dlhšie to neudržíš.
Čím však budeš štíihlejší, tým pomalšie to číslo pôjde dole. Potom zmena na váhe nebude mať taký zmysel. Neskôr si sleduj % tuku, svalovú hmotu, fotky alebo ako Ti sedí oblečenie.
2-3 dni bez extra kontroly stravy sú vhodné pre reštart a zníženie tlaku z “diéty”. Nemalo by to však byť “žijeme len raz” obžerstvo.
Porozmýšlaj, či môžeš ešte znížiť kalorický príjem (nechoď ale pod bazál). Ak nevieš na akú hodnotu, poraď sa s odborníkom. Druhou možnosťou je zvýšiť fyzickú aktivitu. Alebo aj oboje.