Zadná strana obalu:
Nutričné informácie
Majú rovnaký vzhľad na každom produkte, je to dané zákonom. Ide o 13 sledovaných zložiek – tuk, saturovaný tuk, trans tuk, cholesterol, sodík, sacharidy, vlákninu, cukor, bielkoviny, vitamín A, C, vápnik a železo. Prečo práve týchto 13? Zdravotní a nutriční profesionáli a vedci ich považujú pre zdravie konzumentov za najviac dôležité. Makes sense.
Denná hodnota
Je uvedená v % podľa dennej hodnoty danej zložky a je založená na všeobecných odporúčaniach referenčného príjmu. Pomôže Ti rýchlo zhodnotiť nutričný obsah produktu.
Veľkosť porcie
Udáva sa podľa objemu (pohár / miska) alebo v gramoch. Ďalej to sú už vymenované sledované zložky na danú porciu. Uvádzané sú v gramoch a napravo je % dennej hodnoty. Vitamíny a minerálne látky sú pre jednoduchosť dané v % ODD (odporúčanej dennej dávky) v dolnej časti tabuľky.
Veľkosť porcie (portion size) vs servírovaná porcia (serving size)
Veľkosť porcie je podľa etikety. Servírovaná je to, koľko z produktu zješ. Potom si to teda musíš rátať podľa tej naservírovanej. Napr. Kinder bueno môže mať portion size 1 tyčinky a ty zješ (serving size) 2. Potom si teda hodnoty serving size vynásob x2.
Celkový tuk = saturovaný + trans + mononenasýtený + polynenasýtený
Sacharidy = škrobová zložka + celkový cukor (bežne sa vyskytujúci + pridaný) + vláknina
Soľ vs sodík
Je to rozdiel, tak si daj bacha. 1 g soli = 400 mg sodíka. ODD soli je 6 g, ODD sodíka je 2300 mg.
Zloženie
Všetky zložky sú zoradené zostupne podľa toho, koľko ich v produkte je. Takže ak je u fejkovej horalky na prvom mieste palmový tuk (čo fakt je), tak ho je tam zo všetkých zložiek najviac. Mňam mňam.
Informácie pre alergikov
Sú dôležité pre alergikov a ľudí s intoleranciami. Sú označené číselne (v reštauráciách) alebo zvýraznené na hrubo / kurzívou (na etiketách produktov). Zoznam alergénov je tu.
Často sú rozličné produkty vyrábané v jednej fabrike, a preto nájdeš na etikete nápis – môže obsahovať stopy…Ak si alergik, dávaj si pozor aj na to. Napr. ovsené vločky sú bez lepku. Avšak na obale sa môžeš dočítať, že môžu obsahovať jeho stopy. Tie sa tam mohli dostať spracovaním vo fabrike z iných obilnín. Ideálne pre celiatikov sú teda ovsené vločky, ktoré majú na obale uvedené, že sú bez lepku.
Nie každý sa musí vyznať v strave, a preto sú niektoré zložky nasledované zátvorkou s napísaným alergénom, ktorý obsahuje. Napr. kazeín (mlieko) alebo tofu (sója).