– V REŠTIKE JEDZ ČO NAJMENEJ KRÁT
Jedlo v reštike má vyššiu, niekedy možno 2-násobnú kalorickú hodnotu ako keď si ho spravíš doma.
– SLEDUJ SI KOĽKO VLASTNE JEŠ
Máš naozaj prehľad o tom, koľko ješ? Alebo si len myslíš? Väčšinou je kalorický príjem podhodnotený a výdaj nadhodnotený. Skús (aspoň na chvíľu) MyFitnessPal / KalorickéTabuľky
– DOPRAJ SI. TROŠKU
Ak máš chuť na sladké, daj si. S mierou. 10-20% z celkových kalórií je úplne v pohode. Ak si OK s 0%, tak fajn. Ale netlač do toho, nechoď do extrémov, dlhšie to neudržíš.
– MÍNUS 2-4% Z VÁHY ZA MESIAC JE V POHODE
Čím však budeš štíihlejší, tým pomalšie to číslo pôjde dole. Potom zmena na váhe nebude mať taký zmysel. Neskôr si sleduj % tuku, svalovú hmotu, fotky alebo ako Ti sedí oblečenie.
– KRÁTKE VYPNUTIE Z DIÉTY MÔŽE POMÔCŤ
2-3 dni bez extra kontroly stravy sú vhodné pre reštart a zníženie tlaku z “diéty”. Nemalo by to však byť “žijeme len raz” obžerstvo.
– KEĎ SA ZASEKNEŠ – JEDZ MENEJ / CVIČ VIAC / AJ AJ
Porozmýšlaj, či môžeš ešte znížiť kalorický príjem (nechoď ale pod bazál). Ak nevieš na akú hodnotu, poraď sa s odborníkom. Druhou možnosťou je zvýšiť fyzickú aktivitu. Alebo aj oboje.