Aké sú jeho výhody a použitie
Väčšina literatúry používa dávky v rozmedzí od 200 mg do 2 000 mg, a hoci sa zdá byť neúčinné na prevenciu alebo zníženie výskytu bežného prechladnutia, zdá sa, že mierne skracuje ich trvanie. Výraznejšie prínosy majú športujúci ľudia, kde sa riziko môže znížiť na polovicu. Je životne dôležitý pre tvorbu kolagénu, noradrenalínu (regulátor toku krvi) či serotonínu (ovplyvňuje proces spánku).
Zdravotné výhody:
-blokuje tvorbu karcinogénnych nitrozamínov a znižuje frekvenciu karcinómov dutiny ústnej a žalúdka
-znižuje absorbciu niektorých ťažkých kovov
-proti chronickej únave
-pomáha pri málokrvnosti (anémii)
-pomáha so vstrebávaním zinku a železa. Vhodné taktiež pre tých, ktorí nejedia mäso
-pomáha odolávať infekciám
-zlepšuje hojenie, rekonvalescenciu po operáciách
-pomáha pri menštruačných bolestiach
Potravinárske využitie:
-zabraňuje hnednutiu konzervovaného ovocia a štiav a zaroveň zlepšuje spracovateľnosť pšenice v pekárstve
-zabraňuje tuhnutiu tukov – používa sa pri krekroch, sušienkach a ovocných koláčoch