Plánovanie jedla
Veľká, veľká vec. Možno ešte dôležitejšia než plánovanie aktivity. Rozdelím to na pár podskupín.
Nákupy – ak máš byť ready, musíš mať doma vhodné potraviny. Ak sa stane, že niekedy večer otvoríš chladničku a nič poriadne tam nie je, je to chyba. Zrazu zješ hocijakú blbosť alebo si objednáš niečo zbytočné. Jeden veľký nákup v týždni, kedy naplníš chladničku by mal stačiť. Ja osobne vždy musím mať mäso, tvarohy, jogurty, vajcia, zeleninu, ovocie a pečivo. Premysli si svoj najbližší nákup.
Stravovanie v práci – ak nie si na homeoffice, obed máš pravdepodobne v práci. Môžeš mať svoj vlastný obed z domu (ideálne, úplná kontrola toho, čo ješ). Alebo máš obed v kantíne. Väčšinou máš na výber z pár jedál a lístok je dostupný pár dní vopred. Vieš si to teda pozriet a zariadiť sa podľa toho. Ak je v ponuke niečo vhodné, máš vybavené. Ak v ponuke nič extra nie je, vtedy to môžeš riešiť objednaním si meníčka (samozrejme zdravého a výživného) zo svojej obľúbenej reštiky, alebo si zoberieš niečo z domu. Tretí spôsob je každodenné meníčko v reštike. Tu platí to isté čo v predchádzajúcom príklade. Pozri si to dopredu a adekvátne sa priprav.
Nahodenie jedla na ďalší deň – asi najvyšší level plánovania. Ak si sleduješ stravu v appke (Návod na používanie MyFitnessPal na stiahnutie) tak si môžeš nahodiť jedlo na deň dopredu. Takto presne vieš, čo budeš jesť a nespravíš nijakú chybu.
Mysli na to, kedy konkrétne budeš jesť – mať v hlave to, že si dáš raňajky, obed a večeru niekedy nestačí. Vhodnejšie je toto: vstanem o 15 minút skôr a pripravím si raňajky. Medzi 12-13 si dám obed a nič ma nevyruší. Práca počká, nebuď workoholik, mysli viac na seba. Na olovrant si dám jablko. Po práci sa najem čo som si včera navaril. Nepreskakujem jedlo, aby som sa vyhol večernému prežieraniu.