8 min čítania

Rozhovor s Paťom Pazičom


Čau Paťo, v krátkosti sa prosím predstav.

Ahoj, volám sa Patrik Pazič, pochádzam z východného Slovenska, a to z Michaloviec. Tento rok som úspešne ukončil vysokú školu a nadobudol titul Mgr, následne som dostal ponuku na polovičný úväzok na úrade, kde momentálne pracujem. Popri tom sa snažím rozbehnúť trénerstvo a zopár ďalších projektov. Cvičeniu sa venujem už 10 rokov, súťažnej kulturistike 4 roky.

Patrik Pazič rozhovor tomax
Patrik Pazič rozhovor tomax

Aké boli Tvoje začiatky pri cvičení, kedy a ako si začal?

Začal som na strednej škole, kde som bol zrejme jeden z najchudších chlapcov a jednoducho som si povedal, že to tak nechcem nechať a chcem to zmeniť. Pôvodným cieľom bolo nabrať troška viac kondície ,spevniť telo a nabrať „zopár svalov“. Moju prvú návštevu fitka si pamätám dodnes, pretože už môj prvý tréning so spolužiakom ma natoľko oslovil, že som hneď vedel, že to je to, čomu sa chcem venovať. Skrátka láska na prvý pohľad 🙂

Aký je Tvoj momentálny tréningový plán a strava?

Aktuálne trénujem 3 dni a 1 deň mám pauzu, ktorá je zvyčajne po nohách. Partie mám rozdelené klasickým splitom ( Hrudník+Triceps, Chrbát+Biceps, Nohy+Ramená), pričom slabiny dopĺňam tréningom navyše. Kardio je zvyčajne po tréningu aspoň 2-3x týždenne. Čo sa týka stravy, tak tá sa skladá zo 6 porcií, každé jedlo s odstupom 3 hodín. Bielkoviny, sacharidy a tuky mením v závislosti od tréningu, pri nohách mám najviac sacharidov a zasa v deň pauzy je ich najmenej, pričom v daný deň dvíham tuky. Klasický tréningový deň pozostáva zhruba z 3000 kalórií, z toho 40% sacharidov, 40% proteínov a 20% tukov. Aktuálne mi to takto vyhovuje najviac.

Čo sa týka stravy, dodržuješ striktný jedálniček, alebo využívaš flexibilné stravovanie? Alebo to záleží od obdobia (príprava na súťaž / mimo nej)?

Moje bežné stravovanie sa príliš neodlišuje od toho súťažného, dodržiavam určitú štruktúru celý rok, pričom mimo súťaží to mám samozrejme troška voľnejšie s nejakým tým cheat-mealom. Flexibilné stravovanie  je super, sám som ho párkrát skúšal, no myslím si, že pre kulturistiku sú „vhodnejšie“  typy stravovania.

Aké formy regenerácie máš najradšej?

Medzi moje obľúbené formy regenerácie patrí  termálny minerálny kúpeľ, trocha sauny, cez leto to je hlavne  aktívna regenerácia a masáž, ktorú by som rád zaradzoval častejšie.

Ako zvládaš skĺbiť prácu, stravu a cvičenie?

Musím povedať, že pri škole to bolo voľnejšie. Aktuálne sa mí pri práci skrátil čas, takže využívam skoré rána na prípravu jedál na celý deň. Plánovanie je veľmi dôležité. Ráno všetko pripraviť, zabaliť do plastových boxov a vyraziť do práce.

Patrik Pazič rozhovor tomax
Forma tesne pred súťažou. Zdroj: fotoarchív Patrik Pazič

Akých súťaží si sa zatiaľ zúčastnil a aké si mal umiestnenia?

Súťažím za klub ŠK Zemplín Michalovce, pod federáciou SAKFST, kde súťažia pretekári slovenskej špičky. Zúčastnil som sa doteraz na 4 súťažiach a 2 exhibícii. Moja prvá súťaž bola plná očakávaní, pretože som nevedel do čoho idem, no bohužiaľ ešte ako junior som nemal veľkú šancu u mužov. Následný rok som súťažil opäť, ale už konečne vo svojej kategórií – junior, kde som sa posunul o 5 priečok a skončil pred finálovou päťkou. V ten istý rok som ešte súťažil s rovnakým výsledkom kde som klopal aspoň na finále, no ďalší rok bol pre mňa už úspešnejší s medailou na krku, kde som obsadil druhé miesto na súťaži v Dubnici. Hneď nato som skúsil majstrovstvá Slovenska, kde sa mi nepodarilo navážiť potrebné kilogramy a takto som posunul súťaženie o rok. Takže moja zatiaľ krátka súťažná kariéra priniesla veľa nečakaných situácií, no nič ma neodradilo. Musím povedať, že cvičím lebo je to moje hobby, neberiem to ako súťažný kruh, ktorý sa končí dňom súťaže. Je to pre mňa životný štýl, či so súťažením, alebo bez neho, deň čo deň. Súťaže sú pre mňa taký bonus, výzva pre mňa samého, preto ma aj príprava nestojí nič extra navyše oproti bežným mesačným výdajom (ak nerátame náklady na náter a cestovanie).

Ako vyzerá Tvoj peak week (týždeň pred súťažou)? Hlavne v rámci stravy.

Peak week začínam na nízkych sacharidoch, kedy sa približujem skoro k 0. Príjem vody sa postupne stupňuje do štvrtka, konkrétne až na 6 litrov denne, príjem sodíka taktiež. Pár dní pred súťažou zaradzujem urologický čaj, brusinkovú zmes a viac kávy, kvôli vylučovaniu tekutín. Deň pred súťažou je sodík na čo najnižšej úrovni a voda na polovici. Približne 14 hodín pred súťažou už nepijem vodu, iba zopár glgov a využívam kocku ľadu na jazyk. Ak stále nemám potrebnú váhu, tak pridávam saunu po nepití vody, ale to je už extrém.

Patrik Pazič rozhovor tomax
Paťo prvý zľava so striebornou medailou z Dubnice (2016). Zdroj: fotoarchív Patrik Pazič

Všimol som si, že si mal fotenie kolekcie oblečenia s Extrifitom. Ako si sa k tomu dostal?

K foteniu som sa dostal náhodou, oslavil ma kamarát s ponukou, ktorú som neodmietol. Na nový rok náš čaká ďalšia séria fotení.

Aké máš plány a ciele na rok 2019?

Zlepšiť, zlepšiť a zlepšiť ;))… rád by som sa posunul s prácou vyššie, rozbehol nové projekty, ktoré mám momentálne iba v hlave. Čo sa týka súťaží, priorita bude nalepiť viac hmoty, aby som sa mohol vyrovnať borcom v mužoch, keďže už nesúťažím za juniorov.

Čo Ťa ženie vpred, aká je Tvoja motivácia?

Chcem byť jednoducho lepší. A to vo všetkom. Skutočne. Pretože si myslím, že to je zmyslom života. Neustále na sebe pracovať, zlepšovať sa a ísť vpred. Vždy sa nájdu veci, na ktorých je potrebné pracovať: vzťahy, práca, osobnosť. A ja to všetko chcem zlepšiť.

Aké je Tvoje motto a čo by si odporučil ostatným?

„Občas tak dlho pozeráme na zatvárajúce sa dvere, že príliš neskoro zbadáme tie, ktorú sú otvorené.“

Nečakajte na lepšie časy, začnite už dnes, s čímkoľvek, čo chcete alebo plánujete urobiť. Nebojte sa zmeny a nepozerajte na to, ako vás zoberú ostatní, je to váš život, ktorý žijete teraz, robte to čo vás napĺňa. Niekedy chceme urobiť niečo úplne odlišné ako robí väčšina ľudí naokolo, ale pozeráme sa na to, ako to prijme okolie, ľudia okolo nás a takto nechávame “rozkvitnuté” svoje JA, teda to, na čo sme možno predurčení, čo nás najviac baví a v čom by sme mohli byť perfektní, keby nás nič nebrzdilo.

Ďakujem za rozhovor!

 

Ak Ťa Paťo inšpiroval, čekuj jeho content na


Ďalšie články:

co jest v teple tomax
Strava
Tomáš

Minútka čítaniaČo a ako jesť, keď je vonku hic Poznáš to. Appka na mobile (už nie teplomer) Ti ukazuje cez 30 stupňov. Je brutálne teplo.

Čítať viac »
projekt dominika tomax premena coaching
Premeny
Tomáš

2 min čítaniaProjekt Dominika 5 mesiacov spolupráce, takmer 10 kg dole, 100% sebavedomia hore S Dominikou sme začali v januári. Mala 73 kg. Jedla za

Čítať viac »
SKUPINOVY COACHING TOMAX
Cvičenie
Tomáš

Moja nová služba – funguje na báze mesačného členstva. Spolu s ostatnými makačmi dostaneš pravidelne celé tréningy, tréning. plány, recepty a mnoho ďalšieho. Veď si to mrkni

Čítať viac »