6 min čítania

8 najväčších problémov v strave a ako ich prekonať

Prieskum na vyše 100.000 klientoch Precision Nutrition (určite odporúčam ich články) ukázal najčastejšie problémy / výzvy, s ktorými sa začínajúci ľudia stretávajú. Určite sa v nich nájdeš aj Ty.

Nie je to len o – jedz toto, nejedz tamto

Je síce možné, že sa niekto stravuje úplne scestne, nerozumie základným veciam a čuduje sa, prečo to nejde. Okej, vtedy je možno vhodné povedať, čo je lepšie a čo nie. Avšak často ľudia teoreticky ako-tak vedia, čo by mali jesť. Horšie je to ale s praxou. To čo by mali / nemali jesť, nie je hlavný problém. Z reálneho života a práce s klientmi vidím, aké majú problémy so stravou. Niekedy je to „nemám čas“ inokedy zasa prejedanie pred telkou. Dôvody sú rôzne. Na obrázku si môžeš pozrieť, čo vyšlo z prieskumu PN na 100.000 ľuďoch – toto je fakt veľká a reprezentatívna vzorka, z ktorej sa môžeme všetci poučiť

Nie je to však len o vymenovaní problémov, ale aj o ich konkrétnom riešení v bežnom živote. Pridávam tam teda aj to.

#1 Nemôžeš prestať s emočným / stresovým prejedaním

Tu sa spájajú aj pojmy ako „silné chúťky“ a „snacky aj keď nie som hladný“. Väčšinou sú tieto veci spojené s istou skúsenosťou – pocit / myšlienka / situácia. Napr. v nedeľu večer (keďže nasleduje ďalší pracovný týždeň). Alebo keď vidíš storku od svojej ex. Ak to vieš takto identifikovať, vieš s tým lepšie pracovať a kontrolovať to. Takže sa sám seba opýtaj, v akej opakovanej situácii máš problém s emočným jedením a či Ti vlastne to jedenie pomohlo. (Nepomohlo, že?)

#2 Neplánuješ jedlo dopredu

Predstav si prípravu jedla ako os. Úplne naľavo je nulová príprava, preskúmavanie poličiek chladničky a objednávanie si jedla. Na druhej strane je príprava jedla na celý týždeň dopredu, a to každú nedeľu. Toto sú dva extrémy. Asi sa nájdeš niekde medzi, kde je kopec priestoru na zlepšenie. Predstav si zajtrajší deň. Či sa naraňajkuješ doma, alebo si cestou kúpiš niečo vhodné. Či si zabalíš obed z domu alebo si pozrieš menu v reštike a vyberieš niečo vhodné. A tak ďalej. Začni aspoň jedným vareným jedlom doma denne a postupne to navyšuj.

#3 Ješ príliš rýchlo

Ak do seba jedlo doslova nahádžeš, nie je to nič moc. Vlastne ani tak rýchlo nevieš, že si niečo zjedol a často si dáš ešte nejaký nadbytočný dezert. Nauč sa jesť pomalšie, poriadne prežúvaj, vychutnávaj si jedlo. Pomôže, ak počas jedenia nebudeš za PC alebo s mobilou v ruke. Najedz sa za stolom s partnerom / rodinou, jedzte pomaly, rozprávajte sa, pite. Uvidíš, aký veľký rozdiel to spraví. Nielen zo stravovacieho, ale aj sociálneho pohľadu.

#4 Miluješ sladké

Či sú to Milky čokolády, sladké pečivo, alebo Oreo, tieto veci sú spravené tak, aby nám chutili a predávali sa. A chutia až strašne dobre. Hyperpalatabilita označuje to, keď sú potraviny neodolateľné kvôli mixu cukru, tuku a soli. Ak budeš mať takéto veci doma, je veľká pravdepodobnosť, že ich niekedy aj zješ. Ak namiesto nich bude napr. ovocie, tak pravdepodobne zješ to. Prvotný chtíč po cukre tým uhasíš. Nevravím, že máš byť úplne bez sladkého, to asi nedáš, buďme realisti. Ak ma sleduješ, vieš, že sem-tam je v pohode a rozhoduje big picture. Ale v potravinách si najbližšie namiesto veľkej Milky kúp napr. kilo mandaríniek.

#5 ješ často mimo domu

Keď ideš do reštiky, nechceš sa moc obmedzovať, viem. Stále však máš na výber – a snaž sa vybrať to najlepšie. Záleží to aj od danej príležitosti. Ak si napr. v špeciálnej reštike alebo kaviarni, daj si to, po čom túžiš. Spomaľ a uži si to. Počas zvyšku dňa potom môžeš primerane upraviť svoj príjem. Alebo sa môžeš dopredu pripraviť, pozrieť si menu a máš vybraté. Výber je stále na Tebe, ale ak sa dopredu pripravíš, budeš to mať ľahšiePo takomto jedle sa spýtaj sám seba, či si spokojný. Nielen s výberom ale aj svojím pocitom. Nabudúce sa tým vieš riadiť a upraviť svoj výber.

#6 ješ väčšie porcie ako potrebuješ

Je normálne, že nevieš odhadnúť veľkosť porcie. Často možno nestíhaš jesť. Keď sa dostaneš ku chladničke, máš pocit, že ju zješ aj s dverami. Prvou vecou je – ako v bode 2 – plánovať dopredu. Ak prídeš hladný tak akurát, Tvoja porcia bude menšia. Ak nemáš naplánované, neješ pol dňa, vtedy je tu problém. V reštikách taktiež často dostaneš obrovskú porciu, ktorú natlačíš aj keď už nemôžeš – veď si si zaplatil. Skús jesť pomalšie, vnímaj jedlo, počúvaj svoje telo keď Ti hovorí, že stačí. Snaž sa skončiť s jedením, keď si na 80% full. Chce to cvik, ale pôjde to. Ide o progres, nie o dokonalosť.

#7 Nemáš čas chystať si jedlo

Veľmi častá veta. Ako však sám vieš, čas by na to bol. Rozumiem, že pracuješ, chceš mať čas na kamošov, rodinu, cvičenie, vlastný rozvoj. Kde sa tam sakra ešte zmestí varenie a príprava jedla?! Ono je to skôr o prioritách. Strava je úplným základom pri snahe o zdravší lifestyle. Ten kto to pochopí, tak si spraviť čas vie. Namiesto pol hodiny scrollovania Instagramu si hodí mäso na panvicu a dá variť cestoviny. Potom si spokojne sadne pred telku a vypína. Jednoducho skús posunúť stravu v rebríčku priorít o pár priečok vyššie a ono to v pohode pôjde. Variť si predsa nemusíš ako Gordon Ramsey, ale tak, ako vieš Ty.

#8 Často piješ (alkohol)

Nemusíš byť doslova alkoholik, aby sa Ťa tento bod dotýkal. Možno sú to tie 2 poháre vína každý večer. Len tak na vychillovanie. Alebo 3 pivká 3x za týždeň s kamošmi. Ono sa to nezdá, ale tieto „prázdnekalórie sa rátajú – a vedia to veľmi rýchlo. (Nie sú prázdne, len nemajú výživovú hodnotu v podobe bielkovín, sacharidov či tukov, ale kalórií majú stále dosť – 7 na 1 gram alkoholu). Taktiež mierna hladinka znižuje Tvoje odhodlanie a ľahšie sa dostaneš k nezdravému jedlu a prejedaniu sa.
Upraviť to môžeš napr. takto: Namiesto 3 veľkých pív si dáš 3 malé. Alebo namiesto 2 pohárov vína si dáš jeden a budeš ho pomaly cuckať a vychutnávať.

Zhrnutie

Toto bolo 8 najväčších problémov výziev, s ktorými sa pasuje väčšina ľudí. Teraz vieš aké sú a vieš ako ich riešiť. Zlepšuj sa, pôjde to. Rob malé, nenápadné kroky. Cesta extrémov fakt nie je dlhá. Hľadaj udržateľnosť v Tvojom bežnom živote.

-https://www.precisionnutrition.com/biggest-diet-challenges

co jest v teple tomax
Strava
Tomáš

Minútka čítaniaČo a ako jesť, keď je vonku hic Poznáš to. Appka na mobile (už nie teplomer) Ti ukazuje cez 30 stupňov. Je brutálne teplo.

Čítať viac »
projekt dominika tomax premena coaching
Premeny
Tomáš

2 min čítaniaProjekt Dominika 5 mesiacov spolupráce, takmer 10 kg dole, 100% sebavedomia hore S Dominikou sme začali v januári. Mala 73 kg. Jedla za

Čítať viac »
SKUPINOVY COACHING TOMAX
Cvičenie
Tomáš

Moja nová služba – funguje na báze mesačného členstva. Spolu s ostatnými makačmi dostaneš pravidelne celé tréningy, tréning. plány, recepty a mnoho ďalšieho. Veď si to mrkni

Čítať viac »