Určite ste si všimli v obchodoch mnohé modifikácie obyčajných, väčšinou mliečnych, produktov s pridaným štítkom – protein.
Konkrétne som si zobral na príklad mliečnu ryžu Muller Riso Protein, avšak určite vieš o mnoho ďalších produktoch.
Rozdiel v nutričných hodnotách si môžeš prezrieť na obrázku.
Rozdiel v zložení je ten, že protein verzia má o 6% viac mliečnej zložky a pridanú mliečnu bielkovinu. Tam je skrytých tých „neuveriteľných“ 5g bielkovín v balení navyše.
Takže, ak si kúpiš túto bielkovinami nabúchanú mliečnu ryžu, (ako sa ju snažia brandovať) príjmeš 12g bielkovín. Čo je vzhľadom na ďalšiu tvorbu bielkovín v tele nedostačujúce. Pretože pri jednom jedle na to potrebuješ cca 0,4g bielkovín na kg telesnej váhy.
To znamená, že priemerná osoba by potrebovala zjesť 2 takéto ryže, aby mala 24g bielkovín a mala z toho nejaký efekt. Ale opäť – rozmýšľaj. Spolu s 24g bielkovín prijmeš aj 70g sacharidov (z toho 46g poväčšine pridaného cukru). Takéto množstvo má zmysel jedine po ťažkom tréningu, nie na raňajky, či ako olovrant.