3 min čítania

"Hriešne" biele a "posvätné" tmavé pečivo

1. Z pečiva samotného sa nepriberá.

Nepriberá sa z čokolády a pribrať sa môže zo zeleniny (vo veľmi, veľmi odľahčenom ponímaní). Prečo?

Lebo kalorická rovnica. Lebo príjem minus výdaj. Lebo kalorický deficit.
Fu. Snáď tieto vety stačia na udupanie myšlienok, ktoré sa Ti hneď vynorili. Tak poďme ďalej.

Vieš, že pečivo samo o sebe priberanie nespôsobuje. Tá kaiserka sa Ti neprilepí automaticky na tú časť tela, z ktorej chceš práve zhodiť. Treba si len uvedomiť jeho pomerne vyššiu kalorickú hodnotu. Ak si v kalorickom deficite s cieľom chudnutia a kaiserka/rožok/kúsok chleba sa Ti zmestí do kalórií/makier, si v pohode.

Pečivo je teda ok. Čo ale rozdiel medzi bielym a tmavým? Pre príklad som porovnal kaiserku.

Nutričné hodnoty na kaiserku (1ks):

biele pecivo tomax

Biela

Kalórie = 157
Bielkoviny = 4,7g
Sacharidy = 32,4g
Cukor = 0,4g
Vláknina = 1,1g
Tuk = 1,3g

tmave pecivo tomax

Tmavá

Kalórie = 173
Bielkoviny = 6,7g
Sacharidy = 29g
Cukor = 0,8g
Vláknina = 3,3g
Tuk = 2,6g

Jemný rozdiel v hodnotách

Pri weight managemente ide o kalorickú rovnicu. Kalórie sú pri bielej alebo cereálnej kaiserke takmer rovnaké. Takže z tohto hľadiska je jedno, ktorú si vyberieš.

Pravdepodobne si ale hovoríš: “Cereálne má predsa viac vlákniny.” Áno má, na 100g je rozdiel 2,2g v prospech cereálneho pečiva. Jednou kaiserkou teda “boostneš” príjem vlákniny o 2g, avšak…až taký veľký rozdiel v pocite zasýtenia Ti to nedá. Ak chceš byť viac zasýtený, stále môžeš jesť viac (čo sa objemu týka – napr. viac zeleniny). Existujú oveľa lepšie a prirodzenejšie nosiče vlákninyzelenina a ovocie. Takže ako super zdroj vlákniny to moc neber. Niečo doplní, ale extra rozdiel to nie je. To isté platí aj o bielkovinách (rozdiel 2g na kaiserku).

Pečivo je primárne zdroj sacharidov, a preto sa naň treba aj takto pozerať. To, že cereálne obsahuje o niečo viac vlákniny a bielkovín, z neho nerobí superhrdinu. A z bieleho nerobí to, “ktorého meno sa nevyslovuje”.

Zloženie
*Hrubým písmom sú označené alergény. Pečivo je vyrobené dopečením zo zmrazeného polotovaru.
Informácie sú voľne dostupné na www.potravinydomov.itesco.sk

Biela:

Pšeničná múka (69%), Voda, Ražná múka (3%), Droždie, Soľ, Rastlinný olej repkový, Zemiakový škrob, Cukor, Pšeničná sladová múka, Jačmenná sladová múka

Cereálna:

Pšeničná múka (58%), Voda, Cereálna zmes 7,5% (sójová drť, ľanové semená, pšeničná drť, sezamové semená, slnečnicové semená), Ražná múka (2,8%), Droždie, Soľ, Zemiakový škrob, Jačmenná sladová múka, Cukor, Rastlinný olej repkový, Ražná sladová múka, Pšeničný glutén, Sušený pšeničný kvas, Pšeničná vláknina, Aróma, Pšeničná sladová múka, Jačmenný sladový výťažok, Glukóza

Zhrnutie

Vždy sa pozeraj na celkový obraz. Vlákninu vieš dostať z prirodzenejších zdrojov. Trošku vyšší podiel bielkovín tiež nehrá tak dôležitú rolu.
Z pečiva samotného nepriberáš. Tmavé z Teba neurobí fitness modela a biele tlstého. Priberáš, ak príjmeš viac energie ako spáliš.

Ak sa Ti článok páči a chceš pomôcť kamošom, podpor ma zdieľaním, ďakujem 🙂

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
co jest v teple tomax
Strava
Tomáš

Minútka čítaniaČo a ako jesť, keď je vonku hic Poznáš to. Appka na mobile (už nie teplomer) Ti ukazuje cez 30 stupňov. Je brutálne teplo.

Čítať viac »
projekt dominika tomax premena coaching
Premeny
Tomáš

2 min čítaniaProjekt Dominika 5 mesiacov spolupráce, takmer 10 kg dole, 100% sebavedomia hore S Dominikou sme začali v januári. Mala 73 kg. Jedla za

Čítať viac »
SKUPINOVY COACHING TOMAX
Cvičenie
Tomáš

Moja nová služba – funguje na báze mesačného členstva. Spolu s ostatnými makačmi dostaneš pravidelne celé tréningy, tréning. plány, recepty a mnoho ďalšieho. Veď si to mrkni

Čítať viac »