Veľa druhov pečiva sa tvári, že je zdravé. Alebo by sa chcelo tváriť. Pravdou však je, že to tmavé je len zafarbené (väčšinou čakankou, sladom alebo karamelom). Cereálne, viaczrnné, tmavé…Človek sa v tom ľahko stratí a naletí na rôzne popisy. Pozri si tabuľku na obrázku, tam je to pekne a prehľadne rozpísané.
Ak na obale nie je napísané celozrnné, tak je produkt vyrobený z bielej múky. Pri nej je zrno“vyzlečené” až do endospermu, z ktorého ostane len biely prášok. Ochudobnený o vlákninu, kopec vitamínov a minerálnych látok. Cereálne, viaczrnné – všetko biela múka. Takže kadejaké chleby s chytľavými názvami predáva len to, ako sa volajú. Chlieb s chia / goji semiačkami, fit a bla bla. Podiel týchto semiačok je na cely produkt zanedbateľný. Smiešne. Marketing. Jediný zámer je predaj.
Biele vs. tmavé pečivo som rozobral aj v tomto článku.