5 min čítania

Pečivo - aké si vybrať a prečo? Plus ďalšie tipy

Bodaj by už každý vedel, že pečivo priamo neovplyvňuje to, či chudneš alebo nie. Stále je spojené s tým, že ak je niekto na „fitness“ dráhe, nemôže ho jesť. Čo je samozrejme blbosť. Jesť ho je prospešné, ale treba vedieť, ktoré je to lepšie pečivo. Celozrnné potraviny sú výživnejšie, môžu znížiť riziko srdcových chorôb, vysoký obsah vlákniny môže pomôcť s kontrolou množstva zjedeného jedla, trávením a pod.

Priberanie / chudnutie z pečiva

Tak ako pri každej potravine, aj pri pečive platí, že konkrétne z neho sa nepriberá. Tak ako sa nemusí priberať z čokolády a tak ako sa môže pribrať z ryže. Ide o energetickú bilanciu, príjem-výdaj. To určuje, či sa chudne alebo priberá.
Pečivo by malo byť zdrojom sacharidov, vlákniny a energie. Osobne veľmi nemusím rôzne bielkovinové chleby. Keď si pozriem zloženie, zistím, že sú naschvál „natlačené“ bielkovinami. Na to máš iné, oveľa lepšie zdroje (pozri si tento odkaz).

Ak netrpíš celiakiou alebo IBS (syndróm dráždivého čreva), nie je dôvod, prečo by si pečivo nemohol jesť. Na obrázku vidíš najbežnejšie druhy spolu s kalorickou hodnotou. Slúži to na to, aby si mal aspoň nejakú predstavu

Spracovanie zrna:

  • zrno pozostáva z otruby, klíčku a endospermu
  • pri spracovaní na BIELU múku, ostane zo zrna len endosperm – takže väčšinou sacharidy a bielkoviny a nejaké tie zbytky mikroživín
    -otruba a klíček, ktoré obsahujú vlákniny a mikrá, sú pri bielej múke odstránené
  • CELOZRNNÁ múka je pomletá z celých zŕn, teda otruby, klíčku a endospermu – takže je väčšinovo zachovaná vláknina a ostatné mikroživiny

Nič sa nestane ak si kúpiš niečo z bielej múky. Neumrieš, kľud. Ale výživovo je to oničom. Dodávaj telu lepšie veci. Preorientuj sa na tie celozrnné. Pečivo, cestoviny, krupica, hnedá ryža, múka, vločky…

Spracovanie zrna:

  • zrno pozostáva z otruby, klíčku a endospermu
  • pri spracovaní na BIELU múku, ostane zo zrna len endosperm – takže väčšinou sacharidy a bielkoviny a nejaké tie zbytky mikroživín
    -otruba a klíček, ktoré obsahujú vlákniny a mikrá, sú pri bielej múke odstránené
  • CELOZRNNÁ múka je pomletá z celých zŕn, teda otruby, klíčku a endospermu – takže je väčšinovo zachovaná vláknina a ostatné mikroživiny

Nič sa nestane ak si kúpiš niečo z bielej múky. Neumrieš, kľud. Ale výživovo je to oničom. Dodávaj telu lepšie veci. Preorientuj sa na tie celozrnné. Pečivo, cestoviny, krupica, hnedá ryža, múka, vločky…

Aké si vyberať?

Veľa druhov pečiva sa tvári, že je zdravé. Alebo by sa chcelo tváriť. Pravdou však je, že to tmavé je len zafarbené (väčšinou čakankou, sladom alebo karamelom). Cereálne, viaczrnné, tmavé…Človek sa v tom ľahko stratí a naletí na rôzne popisy. Pozri si tabuľku na obrázku, tam je to pekne a prehľadne rozpísané.

Ak na obale nie je napísané celozrnné, tak je produkt vyrobený z bielej múky. Pri nej je zrno“vyzlečené” až do endospermu, z ktorého ostane len biely prášok. Ochudobnený o vlákninu, kopec vitamínov a minerálnych látok. Cereálne, viaczrnné – všetko biela múka. Takže kadejaké chleby s chytľavými názvami predáva len to, ako sa volajú. Chlieb s chia / goji semiačkami, fit a bla bla. Podiel týchto semiačok je na cely produkt zanedbateľný. Smiešne. Marketing. Jediný zámer je predaj.

Biele vs. tmavé pečivo som rozobral aj v tomto článku.

Mojich 7 tipov na celozrnné pečivo

Všetky tieto chleby / pečivá sú celozrnné. Niektoré majú vo svojom zložení malé nedostatky. Napr. u Slatinského pridaný pšeničný lepok (aby bol nadýchaný). Alebo pri „Fit dni“ od Penamu je v zložení karamelový sirup (pravdepodobne kvôli dofarbeniu). Avšak, nič nie je dokonalé a tieto typy chlebov sú stále tie lepšie a s kľudom si ich môžeš z obchodu odniesť.

Ak sa Ti článok páči a chceš pomôcť kamošom, podpor ma zdieľaním, ďakujem 🙂

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
co jest v teple tomax
Strava
Tomáš

Minútka čítaniaČo a ako jesť, keď je vonku hic Poznáš to. Appka na mobile (už nie teplomer) Ti ukazuje cez 30 stupňov. Je brutálne teplo.

Čítať viac »
projekt dominika tomax premena coaching
Premeny
Tomáš

2 min čítaniaProjekt Dominika 5 mesiacov spolupráce, takmer 10 kg dole, 100% sebavedomia hore S Dominikou sme začali v januári. Mala 73 kg. Jedla za

Čítať viac »
SKUPINOVY COACHING TOMAX
Cvičenie
Tomáš

Moja nová služba – funguje na báze mesačného členstva. Spolu s ostatnými makačmi dostaneš pravidelne celé tréningy, tréning. plány, recepty a mnoho ďalšieho. Veď si to mrkni

Čítať viac »