
Minútka čítaniaČo a ako jesť, keď je vonku hic Poznáš to. Appka na mobile (už nie teplomer) Ti ukazuje cez 30 stupňov. Je brutálne teplo.
Bodaj by už každý vedel, že pečivo priamo neovplyvňuje to, či chudneš alebo nie. Stále je spojené s tým, že ak je niekto na „fitness“ dráhe, nemôže ho jesť. Čo je samozrejme blbosť. Jesť ho je prospešné, ale treba vedieť, ktoré je to lepšie pečivo. Celozrnné potraviny sú výživnejšie, môžu znížiť riziko srdcových chorôb, vysoký obsah vlákniny môže pomôcť s kontrolou množstva zjedeného jedla, trávením a pod.
Tak ako pri každej potravine, aj pri pečive platí, že konkrétne z neho sa nepriberá. Tak ako sa nemusí priberať z čokolády a tak ako sa môže pribrať z ryže. Ide o energetickú bilanciu, príjem-výdaj. To určuje, či sa chudne alebo priberá.
Pečivo by malo byť zdrojom sacharidov, vlákniny a energie. Osobne veľmi nemusím rôzne bielkovinové chleby. Keď si pozriem zloženie, zistím, že sú naschvál „natlačené“ bielkovinami. Na to máš iné, oveľa lepšie zdroje (pozri si tento odkaz).
Ak netrpíš celiakiou alebo IBS (syndróm dráždivého čreva), nie je dôvod, prečo by si pečivo nemohol jesť. Na obrázku vidíš najbežnejšie druhy spolu s kalorickou hodnotou. Slúži to na to, aby si mal aspoň nejakú predstavu.
Nič sa nestane ak si kúpiš niečo z bielej múky. Neumrieš, kľud. Ale výživovo je to oničom. Dodávaj telu lepšie veci. Preorientuj sa na tie celozrnné. Pečivo, cestoviny, krupica, hnedá ryža, múka, vločky…
Nič sa nestane ak si kúpiš niečo z bielej múky. Neumrieš, kľud. Ale výživovo je to oničom. Dodávaj telu lepšie veci. Preorientuj sa na tie celozrnné. Pečivo, cestoviny, krupica, hnedá ryža, múka, vločky…
Veľa druhov pečiva sa tvári, že je zdravé. Alebo by sa chcelo tváriť. Pravdou však je, že to tmavé je len zafarbené (väčšinou čakankou, sladom alebo karamelom). Cereálne, viaczrnné, tmavé…Človek sa v tom ľahko stratí a naletí na rôzne popisy. Pozri si tabuľku na obrázku, tam je to pekne a prehľadne rozpísané.
Ak na obale nie je napísané celozrnné, tak je produkt vyrobený z bielej múky. Pri nej je zrno“vyzlečené” až do endospermu, z ktorého ostane len biely prášok. Ochudobnený o vlákninu, kopec vitamínov a minerálnych látok. Cereálne, viaczrnné – všetko biela múka. Takže kadejaké chleby s chytľavými názvami predáva len to, ako sa volajú. Chlieb s chia / goji semiačkami, fit a bla bla. Podiel týchto semiačok je na cely produkt zanedbateľný. Smiešne. Marketing. Jediný zámer je predaj.
Všetky tieto chleby / pečivá sú celozrnné. Niektoré majú vo svojom zložení malé nedostatky. Napr. u Slatinského pridaný pšeničný lepok (aby bol nadýchaný). Alebo pri „Fit dni“ od Penamu je v zložení karamelový sirup (pravdepodobne kvôli dofarbeniu). Avšak, nič nie je dokonalé a tieto typy chlebov sú stále tie lepšie a s kľudom si ich môžeš z obchodu odniesť.
Ak sa Ti článok páči a chceš pomôcť kamošom, podpor ma zdieľaním, ďakujem 🙂
Minútka čítaniaČo a ako jesť, keď je vonku hic Poznáš to. Appka na mobile (už nie teplomer) Ti ukazuje cez 30 stupňov. Je brutálne teplo.
2 min čítaniaProjekt Dominika 5 mesiacov spolupráce, takmer 10 kg dole, 100% sebavedomia hore S Dominikou sme začali v januári. Mala 73 kg. Jedla za
Moja nová služba – funguje na báze mesačného členstva. Spolu s ostatnými makačmi dostaneš pravidelne celé tréningy, tréning. plány, recepty a mnoho ďalšieho. Veď si to mrkni