Ak Tvoj tanier prekypuje farbami, je to super. Každá farba má iné pozitívne účinky pre telo. Čo spôsobuje, že čučoriedky sú napr. modré a paradajky červené? Odpoveď – fytochemikálie / fytoživiny. Tie majú množstvo zdravotných benefitov a znižujú riziko chorôb. Nachádzajú sa najmä v ovocí a zelenine.
Praktické tipy, ako jesť viac zelovocu
Čo konkrétne spôsobuje farebnosť?
Modrá / fialová
Antokyány. Čím tmavšia farba, tým väčší obsah fytochemikálií. Majú množstvo antioxidantov. Čučoriedky, baklažán, slivky
Zelená
Chlorofyl a isothiokyanáty. Stále viac sa využívajú v boji proti rakovine. Množstvo vit. K, kys. listovej a draslíka. Brokolica, kapusta, listová zelenina
Zelená / žltá
Luteín. Dôležité pre zdravie očí, veľa vitamínu C. Avokádo, kiwi, pistácie
Žltá / oranžová
Karotenoidy. Veľa vitamínu A. Podporujú zrak a imunitu. Mango, marhule, mrkva
Červená
Lykopén. Ochraňujú pred prostatou, rakovinou, srdcovými problémami. Množstvo lavonoidov, resveratrolu a vit. C. Grepy, brusnice, paradajky
MIKROživiny majú MAKROúčinky na naše zdravie, preto nezabúdaj na príjem zeleniny a ovocia – aspoň 5 porcií denne!
Ovocie a zelenina je bohatým zdrojom vlákniny, ktorá je pre telo veľmi dôležitá. Prečítaj si, prečo.