
3 min čítaniaSila vôle je obmedzená Dôjdeš večer z práce. Sedíš pred telkou. Vieš, že v tej svojej tajnej skrinke
Vlákninu obsahujú všetky rastliny a rastlinné výrobky. Nachádza sa v bunkových stenách ako celulóza, pektín či vosky. Pre telo je vláknina nestráviteľná, avšak hrá veľkú úlohu v metabolizme. Jej nedostatok pociťujú najmä obyvatelia vyspelých krajín. Keďže jedia menej nespracovaných jedál a viac rýchleho očerstvenia. Potom môžu trpieť chorobami srdcových tepien, poruchami trávenia či cukrovkou.
Vláknina má schopnosť zadržiavať vodu, a tak pôsobí v žalúdku a črevách ako huba. A preto je tak dôležité (najmä v snahe o chudnutie) jesť dostatok potravín s vysokým obsahom vlákniny, ktoré zasýtia na dlhšiu dobu. Obe formy vlákniny taktiež zväčšujú objem stolice a zjemňujú ju, takže sa Ti kaká ľahšie. Hoci sa vláknina netrávi, živia sa na nej “dobré” baktérie v hrubom čreve. Ideálne je zaradiť viac druhov potravín a teda snažiť sa nimi čo najpestrejšie hitnúť želanú dennú hodnotu (25-30 gramov).
-chráni pred zápchou – lebo zväčšuje objem stolice (ak jej nie je až príliš veľa)
-môže ochrániť pred chorobami čriev – lebo zrýchľuje prechod zvyškov jedla cez hrubé črevo
-môže chrániť pred rakovinou – chráni totiž pred hromadením karcinogénov
-pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi
-ak jej je však priveľa, môže spôsobiť tráviace ťažkosti a nadúvanie (cca nad 30g)
Poznáme 2 formy vlákniny. Hoci väčšina rastlín obsahuje obe, sú potraviny, ktoré sú ich väčšinovým obsahom jednej či druhej formy rozdielne.
Znižuje krvnú hladinu cholesterolu jeho viazaním v žlči, ktorá sa zúčastňuje na odbúravaní tukov v tenkom čreve. Časť cholesterolu sa potom nevstrebáva, ale vylučuje s vlákninou. V tenkom čreve spomaľuje vstrebávanie glukózy do krvi, takže Ti tak nevystrelí hladina cukru v krvi. To je vhodné najmä pre diabetikov.
potraviny – tmavý chlieb, obilné vločky, strukoviny, väčšina ovocia a zeleniny
Na niektoré formy (nelúpaná ryža, pšeničné otruby) sa viaže napr. vápnik a železo. Preto sa ich celkové vstrebávanie môže znížiť. Ak však nie je príjem vlákniny veľmi vysoký, nie je sa čoho báť.
potraviny – ryža, kukurica, pšenica, otruby, jahody, orechy
Ako si nastaviť stravu zistíš v tomto článku
Hlavným zdrojom vlákniny sú obininy, ovocie, zelenina, strukoviny, orechy a semiačka. Najviac vlákniny (ale taktiež vitamínov skupiny B, železo, vit. E, oleje) sa nachádza vo vonkajších vrstvách obilných šupiek. Avšak ak sa obilie spracováva na múku, tieto vonkajšie vrstvy sa väčšinou odstraňujú – aby múka vydržala dlhšie. Práve preto sú najlepšími zdrojmi vlákniny celozrnné výrobky, ako nelúpaná ryža, celozrnné cestoviny alebo chlieb.
V obrázkovom kotúči máš zdroje vlákniny aj s obsahom rozdelené podľa druhu potraviny:
Ak si budeš častejšie vyberať celozrnné potraviny (pečivo, cestoviny, ryža) a budeš jesť odporúčaných aspoň 3 porcie zeleniny / ovocia denne, nemal by si mať problém to splniť.
Aby si dal denný príjem vlákniny, teda okolo 25-30 gramov, zjedz napr. toto:
3 min čítaniaSila vôle je obmedzená Dôjdeš večer z práce. Sedíš pred telkou. Vieš, že v tej svojej tajnej skrinke
Chceš niekoľko rád o tom, ako spraviť rok 2023 zatiaľ najzdravším v živote? Klikaj sem
Toto sú moje 3 top knihy, ktoré som prečítal v poslednom období. Inšpiruj sa