Poznáme 2 formy vlákniny. Hoci väčšina rastlín obsahuje obe, sú potraviny, ktoré sú ich väčšinovým obsahom jednej či druhej formy rozdielne.
Rozpustná
Znižuje krvnú hladinu cholesterolu jeho viazaním v žlči, ktorá sa zúčastňuje na odbúravaní tukov v tenkom čreve. Časť cholesterolu sa potom nevstrebáva, ale vylučuje s vlákninou. V tenkom čreve spomaľuje vstrebávanie glukózy do krvi, takže Ti tak nevystrelí hladina cukru v krvi. To je vhodné najmä pre diabetikov.
potraviny – tmavý chlieb, obilné vločky, strukoviny, väčšina ovocia a zeleniny
Nerozpustná
Na niektoré formy (nelúpaná ryža, pšeničné otruby) sa viaže napr. vápnik a železo. Preto sa ich celkové vstrebávanie môže znížiť. Ak však nie je príjem vlákniny veľmi vysoký, nie je sa čoho báť.
potraviny – ryža, kukurica, pšenica, otruby, jahody, orechy
Ako si nastaviť stravu zistíš v tomto článku