Ktoré potraviny Ťa najviac zasýtia? A ktoré menej?
Ktoré potraviny Ťa najviac zasýtia? A ktoré menej?
V roku 1995 vyšla zaujímavá štúdia, kde sa skúmalo, ako zasýti 240 kalórií z rôznych potravín. No a rozdiely sú naozaj veľké.
Cieľ: Cieľom tejto štúdie bolo vytvoriť validovaný index sýtosti bežných potravín.
Dizajn štúdie: Izoenergetické 1000 kJ (240 kcal) dávky 38 potravín rozdelených do šiestich potravinových kategórií (ovocie, pekárske výrobky, ľahké jedlá, jedlá bohaté na sacharidy, potraviny bohaté na bielkoviny, raňajkové cereálie) boli podávané skupinám o 11-13 respondentoch. Hodnoty sýtosti sa získavali každých 15 minút počas 120 minút, po ktorých mohli subjekty jesť ad libitum (koľko chceli) zo štandardného radu jedál a nápojov. Vypočítavalo sa skóre indexu sýtosti (SI). Biely chlieb mal ako referenčná hodnota skóre SI 100% a skóre SI ostatných potravín bolo vyjadrené ako percento bieleho chleba. Vyššia hodnoa znamenala lepšie zasýtenie, nižšia horšie.
Výsledky: Medzi šiestimi kategóriami potravín a medzi nimi boli významné rozdiely v sýtosti. Najvyššie skóre SI dosiahli varené zemiaky (323 +/- 51%), ktoré boli sedemkrát vyššie ako najnižšie skóre SI croissantu (47 +/- 17%). Väčšina potravín (76%) mala skóre SI väčšie alebo rovnaké ako biely chlieb. Skóre SI pozitívne korelovalo s podávanou hmotnosťou potravín a negatívne s hodnotami chutnosti. Čiže logicky čím väčšia hmotnosť jedla, tým zasycujúcejšie bolo. A čím „nechutnejšie“ bolo, tým zasycujúcejšie. Nechutnejšie nie je najšťastnejší výraz, ale ak si predstavíš „chutnosť“ zemiakov vs zákusku, asi chápeš o čo ide. Obsah bielkovín, vlákniny a vody v testovaných potravinách opäť pozitívne koreloval s výsledkami SI. Čiže čím viac bielkovín, vlákniny a vody daná potravina obsahuje, tým viac Ťa zasýti.
Záver: Výsledky ukazujú, že izoenergetické (rovnaká energetická hodnota / kcal) dávky rôznych potravín sa výrazne líšia v ich schopnosti zasýtiť. To je dôležité pri liečbe a prevencii nadváhy a obezity.
Ak máš problém s častým hladom, vyberaj si potraviny, ktoré sú v tomto zozname s vysokými percentami. Najviac Ťa zasýtia potraviny, ktoré: majú vysokú hmotnosť (teda nízku energetickú hustotu-veľa objemu, málo energie), nie sú až tak chuťovo lákavé (nie sú hyperpalatabilné-kombinácia sacharidov a tuku) a obsahujú veľa bielkovín, vody a vlákniny. Z bežných potravín sú to varené zemiaky, ovsená kaša, pomaranče, jablká, celozrnné cestoviny, hovädzie, pečená fazuľa, hrozno či celozrnný chlieb.
Užitočné info a extra ponuky, (ne)pravidelne do Tvojho mailu.
Ukážem Ti, ako sa baviť pohybom a žiť zdravšie.
Jednoducho, dlhodobo, v bežnom živote.
Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa dozviete viac v Zásadách ochrany osobných údajov Zásady ochrany osobných údajovOk, pohoda
Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie vášho zážitku pri prechádzaní webovou stránkou. Z týchto súborov cookie sa vo vašom prehliadači ukladajú súbory cookie, ktoré sú kategorizované podľa potreby, pretože sú nevyhnutné pre fungovanie základných funkcií webovej stránky. Používame tiež súbory cookie tretích strán, ktoré nám pomáhajú analyzovať a porozumieť tomu, ako používate túto webovú stránku. Tieto cookies sa uložia vo vašom prehliadači iba s vašim súhlasom. Máte tiež možnosť tieto súbory cookie deaktivovať. Deaktivácia niektorých z týchto súborov cookie však môže mať vplyv na vaše prehliadanie webu.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.