Viem, chytľavý nadpis, ale keď už si tu, tak zisti, prečo tomu tak môže byť. Už som to spomínal v tomto poste. Môžeš jesť veľa, aj keď chceš chudnúť. Len treba vedieť čo.
Pre pochopenie vecí v článku: -energetická hodnota = kalorická hodnota -energetická hustota = energia (kalórie) na gram potraviny
Hlavný point článku:
Výskumy ukázali, že jesť jedlo pomalšie a jesť tuhépredjedlo (takže radšej jablko ako jablčnú šťavu – hoci s rovnakou energiou) s nízkou energetickou hustotou a s vysokým obsahom vody a vlákniny 30 až 120 minút pred hlavným jedlom, môže byť užitočným spôsobom na zníženie celkového kalorického príjmu.
Okrem toho, že budeš jesť jedlá, ktoré majú minimum kalórií a kopec objemu, je ďalšou alternatívou predjedlo. Teda zjesť niečo pred hlavným chodom. Aký vplyv bude mať predjedlo na množstvo zjedeného hlavného chodu určuje aj jeho energetickáhustota. Znázornenie vidíš na obrázku nižšie. Je definovaná ako energia (kalórie) na gram potraviny. Overall, tuk má najväčšiu hustotu (9 kalórií na gram), zatiaľ čo bielkoviny a sacharidy majú po štyri. Vraví sa, že jedlá s vysokýmobsahomtuku sú viac zasycujúce, ale opak môže byť pravdou. Často totiž chutia (až priveľmi) dobre, takže majú vysokú palatabilitu, a môžu znižovať signalizovanie zasýtenia a viezť k prejedaniusa.
Strava s vysokou energetickou hodnotou je spájaná s priberaním a obezitou. To nie je nič prekvapivé. A neexistuje ani lineárna závislosť medzi zjedenými kalóriami a zasýtením (viac kalórií – väčšie zasýtenie). Skôr to závisí od ich objemu, obsahu vody a vlákniny.
Jedlá, ktoré majú nízku energetickú hustotu, obsahujú viac vody. Napr. ovocie, zelenina, polievky. A teda aj vďaka ich nízkej kalorickej hodnote sa pri snahe o vytvorenie kalorického deficitu (okrem prísunu vlákniny, mikroživín atď.) odporúčamať v strave veľkýpomertýchtojedál.
Toľko teórie okolo a dostávame sa k praktickej časti.
V tejto meta-analýze sa autori rozhodli skúmať vplyv predjedla s nízkou vs vysokou energetickou hustotou vzhľadom na celkový energetický príjem počas dňa. 35 štúdií, 1273 účastníkov. Hrali sa s “predjedlovými” sacharidmi, tukmi, vlákninou a vodou.
Konzumácia predjedla s vyšším obsahom vody a vlákniny a nízkou energetickou hodnotu (napr. vývar) alebo konzumácia väčšieho objemu potravín pri pevne stanovenom množstve kalórií viedla k významnému zníženiu príjmu energie pri následnom jedle v porovnaní s predjedlami smenším objemom a nižším obsahom vody a vlákniny. Bolo to medzi (50 – 150 kcal). Na druhej strane, konzumácia jedál s nízkou energetickou hustotou skoro počas dňa (napr. s raňajkami), viedla k o niečo väčšiemu príjmu energie neskôr (napr. obed alebo olovrant). Okolo 20 kcal.
Autori štúdie zahrnuli do výskumu energetickú hodnotu, pomer makroživín a štruktúru (tekutina / pevné jedlo), ale nebrali do úvahy palatabilitu či teplotu jedla, ktoré majú taktiež vplyv na krátkodobý kalorický príjem. Taktiež presne nezadali, čo to vlastne sú nízko a vysoko energeticky husté jedlá. “Nízko husté” sa pohybovali medzi 0.07-3.12 kcal/g a “vysoko husté” medzi 0.49-4.4 kcal/g. Tieto faktory teda limitujúzovšeobecnenia štúdie vzhľadom na dlhodobý efekt “predjedál”.
Zasýtenie hrá veľkú rolu v otázke prečo jeme. Nanešťastie, často máme v strave vysoko-palatabilné jedlá (chutné, nezdravé – čipsy, čokoláda…). Ako sa hovorí, s jedlom rastie chuť a pri takýchto potravinách to platí dvojnásobne. Rýchle potešenie z ich zjedenia vedie k ďalšiemu prejedaniu, zvýšenému prenosu živín do mozgu, leptínovej alebo inzulínovejrezistencii, a teda k zníženejsenzitivite na signály zasýtenia. Potom nevieš, kedy si zasýtený a pokračuješ s jedenímďalej. Začarovaný kruh vedúci k nadváhe, obezite a ďalším zdravotným problémom. S pochopením problematiky Ti pomôže aj tento článok o tom, prečo máš chúťky na nezdravé jedlo.
Ako funguje signalizácia sýtosti, nie je úplne známe, ale zahŕňajú sa tam fyziologické, psychologické a environmentálne faktory. Výskumy ukázali, že jesť jedlo pomalšie a jesť tuhépredjedlo (takže radšej jablko ako jablčnú šťavu – hoci s rovnakou energiou) s nízkou energetickou hustotou a s vysokým obsahom vody a vlákniny 30 až 120 minút pred hlavným jedlom, môže byť užitočným spôsobom na zníženie celkového kalorického príjmu.
Táto metaanalýza podporila využitie potravín s nízkou energetickou hustotou pri znižovaní krátkodobého príjmu potravy. Ak sa jedia tesne pred jedlom, môžu znížiť celkový príjem energie asi o 100 kcal za predpokladu, že majú vysoký obsah vlákniny a vody. Hlavný účinok možno pripísať vyššej miere sýtosti a fyziologickým účinkom, ako je napr. spomalenie vyprázdňovania žalúdka. Môže to znieť paradoxne, ale jesť viac jedla pred jedlom – napr. polievku, šalát alebo celé ovocie – môže byť stratégiou na zníženie celkového príjmu.
Ak sa Ti článok páči a chceš pomôcť kamošom, zdieľaj im ho
Užitočné info a extra ponuky, (ne)pravidelne do Tvojho mailu.
Ukážem Ti, ako sa baviť pohybom a žiť zdravšie.
Jednoducho, dlhodobo, v bežnom živote.
Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa dozviete viac v Zásadách ochrany osobných údajov Zásady ochrany osobných údajovOk, pohoda
Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie vášho zážitku pri prechádzaní webovou stránkou. Z týchto súborov cookie sa vo vašom prehliadači ukladajú súbory cookie, ktoré sú kategorizované podľa potreby, pretože sú nevyhnutné pre fungovanie základných funkcií webovej stránky. Používame tiež súbory cookie tretích strán, ktoré nám pomáhajú analyzovať a porozumieť tomu, ako používate túto webovú stránku. Tieto cookies sa uložia vo vašom prehliadači iba s vašim súhlasom. Máte tiež možnosť tieto súbory cookie deaktivovať. Deaktivácia niektorých z týchto súborov cookie však môže mať vplyv na vaše prehliadanie webu.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.