Bodaj by už každý vedel, že pečivo priamo neovplyvňuje to, či chudneš alebo nie. Stále je spojené s tým, že ak je niekto na „fitness“ dráhe, nemôže ho jesť. Čo je samozrejme blbosť. Jesť ho je prospešné, ale treba vedieť, ktoréje to lepšie pečivo. Celozrnné potraviny sú výživnejšie, môžu znížiť riziko srdcových chorôb, vysoký obsah vlákniny môže pomôcť s kontrolou množstva zjedeného jedla, trávením a pod.
Priberanie / chudnutie z pečiva
Tak ako pri každej potravine, aj pri pečive platí, že konkrétne z neho sa nepriberá. Tak ako sa nemusí priberať z čokolády a tak ako sa môže pribrať z ryže. Ide o energetickú bilanciu, príjem-výdaj. To určuje, či sa chudne alebo priberá. Pečivo by malo byť zdrojom sacharidov, vlákniny a energie. Osobne veľmi nemusím rôzne bielkovinové chleby. Keď si pozriem zloženie, zistím, že sú naschvál „natlačené“ bielkovinami. Na to máš iné, oveľa lepšie zdroje (pozri si tento odkaz).
Ak netrpíš celiakiou alebo IBS (syndróm dráždivého čreva), nie je dôvod, prečo by si pečivo nemohol jesť. Na obrázku vidíš najbežnejšie druhy spolu s kalorickou hodnotou. Slúži to na to, aby si mal aspoň nejakú predstavu.
Spracovanie zrna:
zrno pozostáva z otruby, klíčku a endospermu
pri spracovaní na BIELU múku, ostane zo zrna len endosperm – takže väčšinou sacharidy a bielkoviny a nejaké tie zbytky mikroživín -otruba a klíček, ktoré obsahujú vlákniny a mikrá, sú pri bielej múke odstránené
CELOZRNNÁ múka je pomletá z celých zŕn, teda otruby, klíčku a endospermu – takže je väčšinovo zachovanávláknina a ostatné mikroživiny
Nič sa nestane ak si kúpiš niečo z bielej múky. Neumrieš, kľud. Ale výživovo je to oničom. Dodávaj telu lepšie veci. Preorientuj sa na tie celozrnné. Pečivo, cestoviny, krupica, hnedá ryža, múka, vločky…
Spracovanie zrna:
zrno pozostáva z otruby, klíčku a endospermu
pri spracovaní na BIELU múku, ostane zo zrna len endosperm – takže väčšinou sacharidy a bielkoviny a nejaké tie zbytky mikroživín -otruba a klíček, ktoré obsahujú vlákniny a mikrá, sú pri bielej múke odstránené
CELOZRNNÁ múka je pomletá z celých zŕn, teda otruby, klíčku a endospermu – takže je väčšinovo zachovanávláknina a ostatné mikroživiny
Nič sa nestane ak si kúpiš niečo z bielej múky. Neumrieš, kľud. Ale výživovo je to oničom. Dodávaj telu lepšie veci. Preorientuj sa na tie celozrnné. Pečivo, cestoviny, krupica, hnedá ryža, múka, vločky…
Aké si vyberať?
Veľa druhov pečiva sa tvári, že je zdravé. Alebo by sa chcelo tváriť. Pravdou však je, že to tmavé je len zafarbené (väčšinou čakankou, sladom alebo karamelom). Cereálne, viaczrnné, tmavé…Človek sa v tom ľahko stratí a naletí na rôzne popisy. Pozri si tabuľku na obrázku, tam je to pekne a prehľadne rozpísané.
Ak na obale nie je napísané celozrnné, tak je produkt vyrobený z bielej múky. Pri nej je zrno“vyzlečené” až do endospermu, z ktorého ostane len biely prášok. Ochudobnený o vlákninu, kopec vitamínov a minerálnych látok. Cereálne, viaczrnné – všetko biela múka. Takže kadejaké chleby s chytľavýminázvami predáva len to, ako sa volajú. Chlieb s chia / goji semiačkami, fit a bla bla. Podiel týchto semiačok je na cely produkt zanedbateľný. Smiešne. Marketing. Jediný zámer je predaj.
Všetky tieto chleby / pečivá sú celozrnné. Niektoré majú vo svojom zložení malé nedostatky. Napr. u Slatinského pridaný pšeničnýlepok (aby bol nadýchaný). Alebo pri „Fit dni“ od Penamu je v zložení karamelovýsirup (pravdepodobne kvôli dofarbeniu). Avšak, nič nie je dokonalé a tieto typy chlebov sú stále tie lepšie a s kľudom si ich môžeš z obchodu odniesť.
Ak sa Ti článok páči a chceš pomôcť kamošom, podpor ma zdieľaním, ďakujem 🙂
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Cvičenie
Cvičenie nie je len o fyzične. Tu sú jeho ďalšie parádne výhody.
Užitočné info a extra ponuky, (ne)pravidelne do Tvojho mailu.
Ukážem Ti, ako sa baviť pohybom a žiť zdravšie.
Jednoducho, dlhodobo, v bežnom živote.
Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa dozviete viac v Zásadách ochrany osobných údajov Zásady ochrany osobných údajovOk, pohoda
Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie vášho zážitku pri prechádzaní webovou stránkou. Z týchto súborov cookie sa vo vašom prehliadači ukladajú súbory cookie, ktoré sú kategorizované podľa potreby, pretože sú nevyhnutné pre fungovanie základných funkcií webovej stránky. Používame tiež súbory cookie tretích strán, ktoré nám pomáhajú analyzovať a porozumieť tomu, ako používate túto webovú stránku. Tieto cookies sa uložia vo vašom prehliadači iba s vašim súhlasom. Máte tiež možnosť tieto súbory cookie deaktivovať. Deaktivácia niektorých z týchto súborov cookie však môže mať vplyv na vaše prehliadanie webu.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.