Vlákninu obsahujú všetky rastliny a rastlinné výrobky. Nachádza sa v bunkových stenách ako celulóza, pektín či vosky. Pre telo je vláknina nestráviteľná, avšak hrá veľkú úlohu v metabolizme. Jej nedostatok pociťujú najmä obyvatelia vyspelých krajín. Keďže jedia menej nespracovaných jedál a viac rýchleho očerstvenia. Potom môžu trpieť chorobami srdcových tepien, poruchami trávenia či cukrovkou.
Vláknina má schopnosť zadržiavaťvodu, a tak pôsobí v žalúdku a črevách ako huba. A preto je tak dôležité (najmä v snahe o chudnutie) jesť dostatok potravín s vysokým obsahom vlákniny, ktoré zasýtia na dlhšiu dobu. Obe formy vlákniny taktiež zväčšujú objem stolice a zjemňujú ju, takže sa Ti kaká ľahšie. Hoci sa vláknina netrávi, živia sa na nej “dobré” baktérie v hrubom čreve. Ideálne je zaradiť viac druhov potravín a teda snažiť sa nimi čo najpestrejšie hitnúť želanú dennú hodnotu (25-30 gramov).
Funkcie vlákniny:
-chráni pred zápchou – lebo zväčšuje objem stolice (ak jej nie je až príliš veľa) -môže ochrániť pred chorobamičriev – lebo zrýchľuje prechod zvyškov jedla cez hrubé črevo -môže chrániť pred rakovinou – chráni totiž pred hromadením karcinogénov -pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi -ak jej je však priveľa, môže spôsobiť tráviace ťažkosti a nadúvanie (cca nad 30g)
Poznáme 2 formy vlákniny. Hoci väčšina rastlín obsahuje obe, sú potraviny, ktoré sú ich väčšinovým obsahom jednej či druhej formy rozdielne.
Rozpustná
Znižuje krvnú hladinu cholesterolu jeho viazaním v žlči, ktorá sa zúčastňuje na odbúravaní tukov v tenkom čreve. Časť cholesterolu sa potom nevstrebáva, ale vylučuje s vlákninou. V tenkom čreve spomaľuje vstrebávanie glukózy do krvi, takže Ti tak nevystrelí hladina cukru v krvi. To je vhodné najmä pre diabetikov.
potraviny – tmavý chlieb, obilné vločky, strukoviny, väčšina ovocia a zeleniny
Nerozpustná
Na niektoré formy (nelúpaná ryža, pšeničné otruby) sa viaže napr. vápnik a železo. Preto sa ich celkové vstrebávanie môže znížiť. Ak však nie je príjem vlákniny veľmi vysoký, nie je sa čoho báť.
Hlavným zdrojom vlákniny sú obininy, ovocie, zelenina, strukoviny, orechy a semiačka. Najviac vlákniny (ale taktiež vitamínov skupiny B, železo, vit. E, oleje) sa nachádza vo vonkajších vrstvách obilných šupiek. Avšak ak sa obilie spracováva na múku, tieto vonkajšie vrstvy sa väčšinou odstraňujú – aby múka vydržala dlhšie. Práve preto sú najlepšími zdrojmi vlákniny celozrnné výrobky, ako nelúpaná ryža, celozrnné cestoviny alebo chlieb.
V obrázkovom kotúči máš zdroje vlákniny aj s obsahom rozdelené podľa druhu potraviny:
Ako hitnúť denný príjem
Ak si budeš častejšie vyberať celozrnné potraviny (pečivo, cestoviny, ryža) a budeš jesť odporúčaných aspoň 3 porcie zeleniny / ovocia denne, nemal by si mať problém to splniť. Aby si dal denný príjem vlákniny, teda okolo 25-30 gramov, zjedz napr. toto:
Ak sa Ti článok páči a chceš pomôcť kamošom, zdieľaj im článok
Užitočné info a extra ponuky, (ne)pravidelne do Tvojho mailu.
Ukážem Ti, ako sa baviť pohybom a žiť zdravšie.
Jednoducho, dlhodobo, v bežnom živote.
Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa dozviete viac v Zásadách ochrany osobných údajov Zásady ochrany osobných údajovOk, pohoda
Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie vášho zážitku pri prechádzaní webovou stránkou. Z týchto súborov cookie sa vo vašom prehliadači ukladajú súbory cookie, ktoré sú kategorizované podľa potreby, pretože sú nevyhnutné pre fungovanie základných funkcií webovej stránky. Používame tiež súbory cookie tretích strán, ktoré nám pomáhajú analyzovať a porozumieť tomu, ako používate túto webovú stránku. Tieto cookies sa uložia vo vašom prehliadači iba s vašim súhlasom. Máte tiež možnosť tieto súbory cookie deaktivovať. Deaktivácia niektorých z týchto súborov cookie však môže mať vplyv na vaše prehliadanie webu.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.